26 de setembre 2022

Cova del Mas de la Llana (1). Vallclara. Conca de Barberà.


 El 22.09.2022 vam anar un grup d’onze companys de l’Espeleodijous a visitar aquesta cavitat: Ricard Alsina, Dolors Boter, Estrella Broquetas, Pare Cantons, Jaume Julia, Mari Oliveras, Pere Palau, Jordi Perera, Toni Robert, Rafel Solanas i “Víctor”. 

Trobareu informació de la nostra anterior visita del 2008 a l’Espeleobloc:

http://espeleobloc.blogspot.com/2008/04/la-cova-del-mas-de-la-llana.html

I també us recomano consultar la corresponent fitxa de l’Espeleoíndex.

Tot i que espeleológicament la coneixem com Cova del Mas de la Llana, per raons històriques també se la denomina Cova dels Lladres, tal com apareix en el mapa original del ICGC.

 

Des de la pista forestal que es dirigeix a Vallclara i en les inmediacions del Mas de la Llana, prop del km. 3,2 ens enfilen uns 8 metres pel costat d’una barra de conglomerats del paleocé, on la menuda boca en forma de gatera s’endinsa perpendicularment. 

Després d’aquesta estretor d’entrada desenboquem per un petit ressalt descendent, de menys de dos metres, en la galeria que constitueix l’eix de la cavitat.

Segons la topografia la cavitat força rectilínia desenvolupa 105 metres de recorregut i 17 metres de desnivell.


Superada la primera gatera cap a la dreta (NE) un curt recorregut descendent arriba fins uns tres metres de fondaria i cap a l’esquerra un seguit de gateres, i ressalts ascendents van pujant fins els +14m.

 Evidentment la cavitat s’ajusta al relleu exterior seguint el rocam conglomeràtic.

L’exploració es pot fer sense material de verticals, però per superar dos trams verticals ascendents i enfangats cal auxiliar-se de cordes. La primera i més complicada, té instal·lada una corda amb nusos, que facilita la progressió.

...continua en l'apunt següent...