27 de desembre 2022

Sistema de la Bora Fosca. 08.12.2022 (4). Tavertet.

 

...segueix de l'apunt anterior...

No hi ha cap dubte que el tret morfològic més interesant d'aquesta cavitat és el seu canal de volta, que ens permet observarlo amb detall, especialment en el pis superior.

Fem un petit repàs sobre l'origen de la cavitat:


El conducte inicial que seguint el capbussament de l'estratificació retalla el trajecte entre les dues valls, és objecte en una posterior evolució climàtica del reompliment de la cavitat.

Una etapa posterior condueix unes migrades infiltracions que circulant entre sediment van atacant el sostre creant el canal de volta. La represa de la circulació i l'aprofundiment de les valls provoquen l'evacuació dels sediments, que encara mantindran una bona presència el pis superior que ha restat penjat.
En el sostre de la galeria d'entrada també podem seguir la trajectòria del canal de volta.

Veiem alguns detalls del canal de sostre en la galeria penjada.

En el sostre de la galeria inferior que mena a la Bora del Medallò encara podem trobar fragments del reompliment sedimentari que havia colmatat el conducte.

Finalment a suggeriment d'un amic lector afegim unes imatges del desobstrucció del que anomenem Pas d'en Serrallonga que varem fer el 2003, i com resultat vam aconseguir fer la travessa complerta en Marc Rubinat i el "Víctor".



1 comentari:

estrella ha dit...

Molt facil d'entendre ara lo del canal de volta amb la teva explicació!!!