15 d’octubre 2021

Avenc Nou de l’Ordal. Cervelló. (1)

 

Matinal al massís de l’Ordal

A les 9 ens trobaren per esmorzar a Cal Doctor de Vallirana, i a les 13,30 anàrem a dinar a la benzinera de coll de l’Ordal. Entre els dos àpats vam tenir temps per fer la visita de l’avenc Nou d l’Ordal.

Fou el dijous 14.10.2021 mentre altres companys se n’anaren de “pont” a la Come Ouarnede, un modest grupet de Espeleodijous visitarem de nou aquesta propera cavitat. Hi érem l’Arantxa, l’Estrella, el Jaume, el Jose, el Rafa i el “Víctor”.

 L’avenc Nou

Situat al terme de Cervelló, a 10 metres al costat dret de l'antiga carretera que des del Pla de Campaments puja fins al coll de la Creu d'Ordal i que amb la nova variant ha quedat fora de servei.

L’extracció de la sal de llop, al fons d’una enclotada pedrera, fou la causant de l'obertura accidental de l’avenc. La primera exploració és realitza el 1910 per Faura i Sans.

D’acord amb el mapa geològic, els materials son calcaries amb intercalacions dolomítiques del període Valangià-Barremià del Cretaci Inferior (de color verd en el mapa) al costat (blau en el mapa) tenim les dolomies del Juràssic. Tot el conjunt afectat per falles d’orientació NE-SO i diversitat de cabussaments que en l’avenc arriben a 40º.

Tot i que la topografia de la cavitat no ho mostra clarament, ens trobem en una excavació d’estructura tectònica, amb parets paral·leles gairebé sense que hagi estat modificada per l’acció hídrica d’infiltració. A la pseudo-dolina d’accés si desenvolupa per sota el conducte subterrani amb la mateixa fractura. 

Els companys que publicaren recentment Cervelló Subterrani (2019) citen que la cavitat restà obstruïda durant anys fins que el 2002 membres del SEO pogueren extreure un enorme bloc que impedia l’accés al pou. També expliquen que vulgarment se li anomena avenc de les motos ja que els lladres hi llençaven restes del desballestament de les motos que robaven de la propera urbanització del Lledoner.

La visita

Dúiem una corda de 57 metres i cinc mosquetons amb placa. Per davallar l’embut lligarem l’inici de la corda al primer ancoratge ( “spit” just al costat de la  pintada amb el nom de la cavitat) baixarem la rampa amb comoditat fins a -6m on s’inicia el tram vertical. Segon ancoratge i un tercer uns metres més avall, entrant en el que serà un tram de passamà cap a la vertical. El quart ancoratge és la capçalera del pou on podem fer-hi peus amb una petita cornisa i l’espatlla a la paret contraria, que permet passar el canvi de corda fàcilment. El pou fa 14 metres. Ens sobrà força corda i un mosquetó amb placa.

Continua en l'apunt següent...