08 de juliol 2022

Surgència de Rus. Castellar de n'Hug / Alt Llobregat.

Visita del 07.07.2022. L’equip d’Espeleodijous era format per: Dolors Boter, Estrella Broquetas, Pere Cantons, Mari Oliveras, Pere Palau, Jordi Perera, Toni Robert i “Víctor”. 

Accedim des de la carretera de la Pobla de Lillet a Castellar de n’Hug per un corriol mig perdut dins del bosc que entre feixes és dirigeix a les runes del Monnell.

Nosaltres continuem sense pujar a les runes tot remuntant cap al torrent de la surgència. Vam invertir-hi 45 minuts.  

Grimpem 4m d’una cascada recoberta de molsa, i enfilem un tram de corda i passamà que flanqueja una primera marmita. Des d’aquí ja es penetra en la cavitat seguint un conjunt de ressalts i petites cascades, fins arribar al primer sifó situat a uns 100m de l’entrada. Aquest primer tram és accessible en èpoques d’estiatge, tot i que per protegir-se de la mullena amb una aigua força freda és recomana utilitzar vestits de neoprè.  


Actualment la cavitat és coneguda en un recorregut de 555m amb un desnivell ascendent de +25m. Els companys espeleosub del grup Proteus: Xavi Alemany, Ivan Contreras, Josep Guarro, i Hilari Moreno Jr. han superat nombrosos sifons, entre rampes i pous amb un total de més de 200m subaquàtics: (S1:70 i-4m), (S2: 70 i -11m), (S3: 25 i -3m), (S4: 20 i-2,5m), (S5: 10 i -1,5m), (S6:20 i -3m).

Jo, tot preservant els meus genolls, -ja prou castigats-, em vaig quedar a l’exterior.

Us recomano que visiteu la pàgina de Espeleodijous on trobareu el gruix d’imatges d’aquest dia.