21 de febrer 2021

Col•lector del Torrent del Cargol (1)

 

Les primeres noticies

El 6 de febrer d’aquest 2021 en Jordi Soria ens envia uns comentaris a la sortida de l’Espeleodijous a les mines de Can Xirot (28.01.2021) explicant-nos la situació i característiques d’aquesta galeria:

"Us deixo també la ubicació i una foto del túnel que recull les aigües pluvials del cementiri. Deu fer un quilòmetre de llarg i si malament no recordo és de formigó i de trànsit còmode. S'hi entra des de sota un aqüeducte a un torrent de collserola. Quan hi vaig anar en algun punt proper a l'entrada l'aigua ens arribava quasi als genolls. En una bifurcació al fons de tot vam veure una tapa de clavegueram al sostre, la vam aconseguir obrir i vam sortir enmig d'un "carrer" del cementiri."




El nom és un tant confús, genèricament podem optar per túnel, galeria, col·lector, claveguera... Y la toponímia també ´rd diversa: torrent del Cargol ó torrent de Tapioles. Finalment optem per denominar-ho preferentment com Col·lector del Torrent del Cargol.

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/de-canyelles-a-can-cuias-por-collserola-y-12-fonts-3-acueductos-23077225/photo-14648272

https://ca.wikipedia.org/wiki/Torrent_del_Cargol


Localització, visita i fotos. 

10.02.21 Dolors Boter, Jordi Perera, Toni Robert. 

Situat en l’extrem oriental de la Serra de Collserola, desguassa en el torrent del Cargol o de les Tapioles, molt a prop de l'aqüeducte de Tapioles (monument catalogat) construït a la segona meitat del segle XIX per a la conducció d’aigües, a la vora del límit municipal de Montcada i Reixac. 

Geològicament és situa en terrenys paleozoics del Cambroordovicià, amb pissarres micacitiques i sorrenques. 

És fa l’aproximació per l’àmbit del cementiri de Collserola, tot baixant pels “Bosc de les Cendres”.