22 de febrer 2021

Col•lector del Torrent del Cargol (2)

 

18.02.21 l'equip d'Espeleodijous d'aquesta jornada, està format per: Dolors Boter, José Hidalgo, Jaume Julià, Jordi López, Toni Robert, Rafael Solanas, i “Victor”.  Objectius de la sortida: topo i foto. 
Per trobar l'itinerari d'accés consulteu l'apunt d'ahir.

El col·lector
La poligonal que vam mesurar fa 1.477 metres i un lleuger desnivell ascendent, amb alguns i graons i parets de retenció (fins de 1,50m) que poc a poc amb unes pendents mitjanes de més de 2 graus van acumulant-se fins els + 60m tot recorrent des del torrent del Cargol una bona part del cementiri de Collserola, constituint el conducte de sortida de les aigües pluvials.


Al llarg d’aquest recorregut apareixen al sostre 16 xemeneies laterals algunes tapiades amb maons, d’altres amb tapadores rodones de ferro, la més alta s’enfila fins a 9m per sobre de la galeria.

El tret més rellevant d’aquest col·lector és l’abundor de gorgs actius; des del festoneig de microgourgs que entapissen el terra, els gorgs inundats de pocs centímetres, per on discorre el cabal que anem trepitjant, fins els basals, que als primers metres, per efectes de la represa de sortida i els sediments acumulats, la migrada alçada ens força a anar de genolls amb un màxim 40 cm. d'aigua a la mateixa entrada.

La major part del trajecte es pot fer dempeus per una galeria de 1,50 x 1,90 excepte on el reompliment sedimentari o els graons i petites parets, redueixen la secció. El punt més baix on cal arrossegar-se té 40cm d'alçada.

 
Vídeo d'en Rafa Solanas


Sortida
Finalment en una derivació en direcció SW trobem una sortida en forma de pou ascendent en calaix a cel obert de +1,9m.

Remuntant el pou podeu veure que sortim en ple cementiri. Tenim a la vista, un vehicle, una parella dipositant flors i en la filera de nínxols més propera podem llegir al capdamunt el núm. 42161 i a la base una làpida de la Família Hidalgo + ... 

Tant discretament com ens ha estat possible, ens en tornem per fer el recorregut subterrani pel col·lector, cap a la boca d'entrada.

Superposició.
Ajustaments del traçat sobre l'ortofotomapa.