03 de desembre 2021

Baborell de la Dona Morta. Alòs de Balaguer. (1)

 

Aquest apunt que és complementari del publicat a Espeleodijous de la sortida del 02.12.2021 només presenta una selecció de les fotografies que vaig fer, juntament amb alguns antecedents documentats  que he considerat de interès. Consulteu la web d'Espeleodijous on trobareu més informació.

Toponímia

Baborell

Un “baborell” sinònim de cavitat subterrània bufadora que no apareix en el Dicionari del IEC ni en el Corominas ( Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana). Però aquest genèric el trobem tant en la Noguera (Baborell d’en Remigio, Baborell de la Dona Morta) com en l’Alt Urgell (Baborell del Montsec).

 Dona Morta

No en sabem rés d’aquestes Dones Mortes que apareixen també en Montserrat / Monistrol (cova de la Dona Morta i avenc petit de la Dona Morta) a Sant Llorenç del Munt / Matadepera (cova de la Dona Morta) i a Sant Llorenç Savall (cova de la Dona Morta / Toixó). Igualment resulta enigmàtica la denominació d’Home Mort (Berguedà, Pallars, Vallès). Sembla que ens parlen d’una troballa de restes humans resultants d’un homicidi, però no trobem cap aclariment. Si cerquem els topònims donamorta o homemort al ICGC hi surten molts més, el que probablement vol dir que les cavitats fan referència al nom de lloc d’on és situen.

Situació

Publicacions

Escolà i Boada, Oleguer (1970).- 'Catálogo Espeleológico del Montsec'. Espeleòleg (11-12):453-541. ERE del CEC. Barcelona. 

GarciaDomingo;Gascó,J.(1979).-'Estudio del Baborell de la Dona Morta'.Carbonato (1):24-27. GERS-AEM. Barcelona.

Topografía

També constatem un petita discrepància topogràfica.

El companys d’Espeleoíndex reprodueixen dues topografies amb -66m la del SAS i la del GERS amb -63m.

Però diuen: Donat que les dues topografies que es coneixen d'aquesta cavitat presentaven una diferència en la seva fondària de 19 metres, hem cregut oportú fer una poligonal boca-fons per comprovar quina era la més correcta. (com hem dit nosaltres veiem tres metres i no dinou ?)

Si a més a més veiem l’original del GERS publicada a Carbonato constatem que presenta altres cotes... vol dir que a la que inclouen no és una reproducció sinó una que ha estat rectificada?

 Descripció actual a l’Espeleoíndex:

La boca dóna accés a un pouet de 4 metres que ens situa en un ampli replà. Aquí s'inicia una rampa d'uns 50 graus de 13 metres de recorregut que ens aboca a una vertical de 9 metres, a la base ens situa a la cota -22 metres. Pel costat NO la cavitat continua per una rampa i segueix per una estreta diàclasi fins als -35 metres on es fa impracticable per la seva estretor. Pel costat SE la galeria continua ampla, amb grans blocs que es poden superar per sota fins arribar a un pas entre blocs a -31 metres de fondària. Cal baixar -9 metres entre els blocs per situar-nos de nou en la galeria. Un nou pas entre blocs ens situa a la cota -47 metres a l'inici d'un pou de -11,5 metres a la base del qual hi trobem una rampa de sediments que ens porta fins al centre d'una gran diàclasi, per l'altre costat d'on hem accedit es pot remuntar bona part d'aquesta diàclasi. A la base situada a -63 metres, hi trobem un pas entre blocs que ens permet baixar -3 metres més, finalitzant la cavitat a la cota -66 metres. A la galeria principal, abans de superar els blocs de la cota -31 metres es pot remuntar la diàclasi fins la part superior, aquí després de passar un estret pas, hi ha un pou d'uns 28 metres que va a parar al mateix punt final de l'accés anterior.

 ...continua en l'apunt següent...