05 d’agost 2021

Avenc Pompeu Fabra. Agost 2021.

 

El 05.08.2021, anem de visita a l’avenc Pompeu Fabra. Cavitat dedicada al que fou l'important filòleg català conegut com el «seny ordenador de la llengua catalana»

En l’equip de l’Espeleodijous erem: Dolors, Jordi, Mari, Pere, Toni i “Víctor”. Arribem per la pista de Pla d’Ardenya i aparquem abans del cadenat que ens barra el pas.

Estem a la vorera de la immensa pedrera que s’està menjant tot el paisatge. Prosseguim caminat uns 300 metres cap al S-SW fins un gran amuntegament de blocs foscos a l’esquerra que com si fos una gran fita ens indica que darrera d’ella s’obre la boca de la cavitat.




Talment com la visita que vam comentar a l’Espeleobloc del 2015 vam baixar per la via principal fins als -64 metres, és a dir fins la capçalera del darrer pou de 25m. El dia no acompanyava gaire, habitualment ens escapem de la calorada per la frescor de l’interior, però en aquest cop la variació de temperatures no es feia notar.


El Pere es va quedar a la boca... de fet ja no va dur el material d’exploració ni la cambra fotogràfica... va venir de portejador!

A l’interior el mesurador d’oxigen donava 17%

La Dolors es va afartar de les estretors i a mig descens va aturar-se i comença a remuntar.

La Mari va gaudir fent instal·lacions en artificials i en naturals amb baguetes i desviadors. El « Víctor » va fer l’esforç de baixar l’util ropeman (sense fer-lo servir!) i el deixà precisament on era més útil en un fraccionament aeri un puntet acrobàtic.

El Toni i la Mari que van arribar a la boca del darrer pou comprovaren que hi havia una magnifica capçalera ben equipada i quan es disposaven a baixar, des de l’anterior pou els hi diem que com que el Jordi estava força marejat tornen cap amunt. S’acabà la visita.

D’aquesta cavitat descoberta el 1969 (ERE-AEC i amics de Cervelló i Vallirana) és coneixen tres vies.

- 1969 via principal. Pous de 5, 9, 23, 2, 4, 13 i 25 fins la cota -89. Remuntant una finestra a 5m amb un recorregut d’uns 70 metres entre gateres, saletes i ressalts s’arriba als -93.

- 1970 (ERE-CEC) descobreix la via del seu nom que remunta una estreta xemeneia i diversos ressalts que condueixen de -25 a -2m amb una bonica sala final.

- 1976 (GEFOMA i GRES) per un balcó situat a -64 s’explora una via paral.lela amb diversos pous de 7, 8, 9, i 6 entre galeries i passos estrets i blocs arriba als -104m. punt de màxima fondària.


Us recomanem que visiteu la pàgina de l’Espeleodijous on trobareu mes imatges.

També podeu veure la visita anterior (més fotogràfica) en aquests enllaços:

http://espeleobloc.blogspot.com/2015/05/avenc-pompeu-fabra-vallirana1.html

http://espeleobloc.blogspot.com/2015/05/avenc-pompeu-fabra-vallirana-2.html

i no cal dir-ho la imprescindible web de l’Espeleoíndex.