06 de març 2022

Cueva de la Buenita.

 

Aquest apunt és obra d'en Xavier Martínez Galiana 

CUEVA DE LA BUENITA, La Gándara, Udias, Cantábria
Desenvolupament: +1580 m
Desnivell:-35


Fa uns dies vaig tenir l'oportunitat de visitar aquesta bonica cavitat de la mà d'un gran coneixedor d'ella i de la seva història a causa del treball de recerca realitzat com a autor del llibre:

Les Mines de Sel del Haya (Udías-Cantábria)

Després de gairebé tres anys recorrent el laberint de galeries que formen el complex miner per a realitzar el compendi de fotografies i tota la feina de recollir documentació del arxiu de la Real Companyia Asturiana de Minas que omplen el llibre, es va oferir a acompanyar-me en una visita guiada de luxe a aquesta cavitat, que passo a compartir amb vosaltres.

Aproximació:
Per a arribar a ella cal prendre la carretera que ens porta cap a Toporias i després fins al poble de la Gándara (Udias), es troba al costat del restaurant del poble, s’accedeix a la Boca Mina, baixant per el Prat que tenim just front al restaurant i que es un bon lloc per deixar els cotxes.


La cavitat
Un cop a la boca de la mina i poc després de recórrer les seves primeres galeries ensopeguem amb les primeres galeries naturals de la Cova (SOPLAOS) i aviat podrem apreciar el gran concrecionamient estalagmític que posseeix amb volums considerables, tenim la possibilitat de realitzar les activitats/ visites guiades que ofereix una empresa local.


La cavitat, va ser descoberta quan els miners tractaven d'obrir noves galeries a la recerca de blenda, les excèntriques i formacions que decoren el seu interior són la possible causa del seu nom.


A l'interior podem trobar una galeria d'aproximadament 10x10 metres amb gran quantitat de formacions en un espectacular blanc pur


Altres galeries ens condueixen a les excèntriques blanques en la seva majoria intactes malgrat la seva delicada estructura.


Es creu que, per la seva adreça i posició en la depressió del Clot de Cobijón, aquesta cova podria haver estat una entrada, ara fòssil, del Riu Suvia que actualment es sumeix en la cova El Rescaño.

Això fa sospitar al grup de Espeleo que treballa la zona, que les dues coves poden estar connectades, teoria que estan tractant de confirmar.


L'entrada a aquesta cova esta situada en les proximitats del poble de Cobijón però actualment es troba segellada per motius de seguretat i conservació.

Els accessos a la cova són dues, un des de la via pública d'aquest poble, i el segon en la carretera general entre El Pla i Toporias.


En l'entorn en què s'emmarca aquesta cova esta dominat pel massís càrstic i el poljé de Udías els seus pobles i els zanjones que poblen l'entorn, petjades de l'antiga mina, formen un bell laberint on trobem menes de mineral, com la hidrozincita, juntament amb restes de calamina i en els podem apreciar la duresa de les labors mineres.


Enllaços externs a wikipedia
MENA:
HIDROCINCITA:
CALAMINA:
BLENDA: