07 de març 2022

Espluga Llorna-Tremp. 03.03.2022. (1)

Tot i la situació dins del terme de Tremp (vessant Est de la serra de Lleràs) accedim pel vessant Oest, entre els llogarets de Castellet i Espluga de Serra.



Cap el Nord s’alça el massís calcari de la serra de Sant Gervàs. Nosaltres ens dirigim cap a l’Est enfilant-nos cap els relleus conglomeratics de la serra de Lleràs.
 


Deixem els vehicles a la Font dels Capellans i pugem per l’esquerra del barranc de Sant Miquel en direcció a la mole conglomeratica on veiem la boca inferior de la cavitat. Invertim uns 45 minuts a peu per un pendent força dret.



El relleu actual és el resultat del desmantellament d’una antiga superfície, avui fragmentada per la incisió dels barrancs que la subdivideixen en una mena de cingleres individuals.
 


Precisament la cavitat que visitem és el producte de la comunicació entre dues canals. Un túnel que travessa un morro conglomeratic al llarg de 221 metres de longitud i 33,5 de desnivell (dades topogràfiques). El progressiu aprofundiment de la vall ha deixat “penjada” la cavitat, a la que nosaltres accedim per la boca inferior.



Aquesta cavitat és coneguda des de molt antic. Les primeres visites espeleològiques son del 1966 per membres de la SIE.

Trobareu detalls de la darrera visita del 03.03.2022 en la pàgina web d'Espeleodijous. En la següent nota insereix-ho una petita selecció de les fotos que vaig fer i al peu d'aquesta pàgina els enllaços a les publicacions anteriors.

Folch,M.; Victoria,JM.;Ferro,A.(1967).-'El Karst de la Sierra de Lleras' Espeleosie (1):16-21. SIE-CEA. Barcelona. 

Tomàs i Corretgé, Xavier.(1973).-'Descripción y estudio de los fragmentos ceramicos hallados en la cueva Espluga Llorna' Espeleosie (14):35-45. SIE-CEA. Barcelona 

Victoria, J.M.;Iñigo, G;Rovira, J.(1974).-'Karstificación en los conglomerados del margen derecho de la Conca de Tremp.(Lérida). Espeleosie (16):71-120. SIE-CE Àliga. Barcelona. 

22.09.2012 http://espeleobloc.blogspot.com/2012/09/espluga-llorna-lleras-6.html

 3.09.2015 Catalunya Subterrània: Crònica d'una visita a la serra de Lleràs (II): Descobriment de noves galeries a l'espluga Llorna (Tremp, Pallars Jussà) (cavitatsdecatalunya.blogspot.com)


...continua en l'apunt següent...