03 de març 2022

Mina d'aigua de Gassulla. Sant Boi. (1)

Antecedents:

23.02.2008 el marge: El Sant Boi misteriós

30.05.2008 el marge: Expedició espeleològica a les mines d’aigua de Can Carreres Vell17.11.2020 Les Mines d’aigua al Bori i a la vall can Carreres Sant Boi de Llobregat. Josep Mª Cervelló. - YouTube

https://barnasub.blogspot.com/2021/03/mines-daigua-al-bori-sant-boi-de.html

https://naturaendins.blogspot.com/2021/11/mines-al-bori-sant-boi-del-llobregat.html 

Les terminologies emprades per descriure les mines d'aigua les trobarem diverses publicacions, podem destacar les del Juli Ochoa, les del mateix Josep Ma. Cervelló i la consulta de la Viquipèdia.

Mina d'aigua - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure (wikipedia.org)

D'aquesta darrera extraiem un gràfic força explicatiu del seu funcionament:


Les mines d'aigua del Bori

Seguim els passos de Josep Ma. Cervelló que publicà al youtube un detallat vídeo didàctic que ja vam consignar en aquest blog (gràcies company).


Les visites de Minalluns

El 28.02.2022 vam anar-hi l’Estrella el Jesús i “Víctor” amb l’objectiu d’aprofundir la visita, fer-hi fotos i topo. 

Ja havíem fet una primera visita de localització el vespre del 21.11.2021.

En aquesta segona visita, ara adequadament equipats, ens concentrem en la mina de Gassulla que amb els seus 541 metres de recorregut i un desnivell positiu de 29 és de les tres documentades la de major extensió. 

La boca, en un costat de la riera del mateix nom, presenta una secció de 0,60m d’amplada per 1,16m d’alçada que serà gairebé la norma en tot el recorregut (20 centímetres més o menys). Això vol dir que la progressió cal fer-la encongits i/o a quatre grapes... als 50 metres trobem un encreuament que per un costat ens porta a l’exterior al bell mig d’una encanyissada a la riera.


Vam mesurar 355’86m de recorregut fins que la galeria fa un gir i apareix un pas estret, provocat per una colada, una mena d’estrenyapits, que només va permetre el pas a l’Estrella. Avançà en solitari, sense que la poguéssim veure, i progressà mesurant uns 60 metres addicionals sense arribar al cap de la mina. Per continuar caldria anar-hi amb gent més escanyolida, o bé, i aquest és un dilema, picar destruint parcialment aquesta colada natural.

 
... continua en l'apunt següent...