24 d’abril 2022

Avenc Pérez. Vilafranca de Conflent.

 

El dijous 21.04.2022 érem una bona colla amb l'objectiu de fer una visita a aquesta cavitat accedint-hi per la boca inferior. 

Però el temps atmosfèric no acompanyava gens, el camí de pujada (uns 30 minuts) calia fer-lo sota la pluja. Aquí és produí una separació en dos grups: els més valents i fidels al propòsit inicial: Dolors Boter, Francesc Mas, Jordi Perera, Pere Cantons, Pere Palau, Mari Oliveres i Toni Robert.

L'altre grup, mes temorosos, ens decidirem per anar a cercar un objectiu més confortable i ens dirigirem cap a la cova de Canaletes, que descriurem en el següent apunt. 

L'avenc Pérez.

Situada al Mont Coronat. Rià /Vilafranca de Conflent. Catalunya Nord. (Segons l’agrupament del 2015, Cantó dels Pirineus Catalans). 

Constitueix una de les cavitats accesòries incloses en el darrer volum de la magnifica trilogia de llibres publicades per Joan Borràs i col·laboradors sobre el Conflent Subterrani (Fullà-Canaletes 2008, Lachambre 2014, Gorner 2017).

Altres publicacions recomanades:

 Sota Terra 7


espeleobloc: Cova-avenc Pérez


Per accedir-hi recordem la descripció d’en Juli i la Montse:


La cavitat

L’avenc Pérez fou descobert i desobstruït per J.L. Pérez del CSC de Prada en 1983.

Segons la descripció que fa la companya Montse Roca, el conjunt de galeries totalitzen 1.250m de recorregut i un desnivell màxim de -90m. L’estreta boca superior, (l’avenc) presenta una obertura de 0,5 x 0,3m que vam considerar poc atractiva, de manera que vam accedir per la segona boca (la cova) que és situa uns trenta metres per sota i a uns 100m de distància, al peu d’un marge i presenta unes dimensions confortables de 0,7 x 1 m. 

Per aquest accés inferior entrem a la Galeria Claude, que ens permet connectar amb les diverses galeries (Superior, Central, Inferior, Patrik, de l’Infant, i base dels pous de l’entrada superior). Tot un conjunt complex que s’estructura sobre un esquerdament intern, paral·lel a la superfície exterior amb una inclinació propera als 45º. Les dimensions son força variables construint des de còmodes galeries, fins a gatoneres i estretors, amb pouets i rampes. Sectors clàstics i nombrosos recobriments de colades estalagmítiques i gran varietat formacions litogèniques.


D'aquesta darrera visita, de la que inserim dues imatges d'en Pere Cantons, trobareu més imatges en la pàgina web de Espeleodijous, tan aviat com siguin publicades.

Pàgina inicial | espeleodijous.cat


1 comentari:

Unknown ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.