01 d’abril 2022

El Cau Gran dels Cisternons. Torroella de Montgrí.

El dijous 31.03.2022 vam visitar aquesta petita cavitat que havíem topografiat en la campanya de la SIE del 2007. 

L’essencial d’aquesta nova visita el podreu trobar en la web de l’Espeleodijous, aquí només hi ha una selecció d’imatges i fotos que vaig fer des l’exterior ja que vaig restar en superfície “supervisant” la pluja.

La cavitat és situa en l’anomenada Muntanya Gran, dins del Parc Natural del Mongrí, les Illes Medes i el Baix Ter. L’itinerari d’accés es realitza per la Ruta del Vent, camí senyalitzat, on en el punt 6 és localitza l’indret dels Cisternons.

(En el plafó indicador, els cisternons, corresponen al número 9 de l'itinerari)

Aquest sector en ple bosc entre pinedes i garrigues, destaca pels afloraments blancs força localitzats de roca calcària constituint un conjunt d’esquerdes i blocs entre els que és localitzen quatre cavitats. 


La més gran, (-22 i 118m de recorregut) que anomenem Cau Gran dels Cisternons presenta una boca força visible en forma d’un primer pou de 4 metres.


La segona boca practicable d’aquest cau, o pou de sortida, resultava oculta entre els diferents blocs i foradets recoberts per la vegetació de garric punxós. 

Vaig localitzar-la tot seguint la veu del Toni Robert cridant des de l’interior. Després de destapar-la i trobar un lloc adient per lligar la corda entre el munt de rocs inestables, fou possible que cinc companys aconseguiren sortir per aquest pou tot fer la travessada entre ambdues boques: Dolors, Lluïsa, Marí, Toni R., i Toni T.