11 de juny 2022

Toralla. El poble.

Accedim al poble de Toralla des de la Pobla de Segur per la N-260 després del punt quilomètric 310.

Precisament aquesta serralada entre Serradell i Rivert, és la que travessen les aigues de la xarxa subterrània de la cova Cuberes.

Situat a l'extrem est de la Serra de Sant Salvador, al Serrat de l'Arnal, en un coll entre el Turó de la Mola Mora, de 1.062 m. i lo Castell, turó de 967 m. on es troben les restes del Castell de Toralla, a partir del qual s'originà el poble.

Les restes conservades ocupen uns 150 m², actualment coberts de runes i de vegetació, cosa que fa tot el conjunt de difícil reconeixement. Les restes més visibles són una torre de planta circular i un mur perpendicular a ella que protegeix l'antic recinte pel costat sud-oest. Construït directament sobre la roca, la torre conservada assoleix els 5 m. d'alçada, i arriba als dos terços del seu perímetre. El diàmetre de la torre arriba als 8 m.

Trobem referències històriques de la bruxeria en aquest llogaret.


Pels  amants dels racons singulars recomanem la visita del “tanc” a tres quilòmetres al llevant en direcció a Sort, és una simulació d’un carro de combat fet de totxos i ciment, per canó té un tronc d'arbre. Es tracta d'una construcció feta amb intenció dissuasiva, per tal que l'enemic no avancés més en veure l'artefacte.


... continua en l'apunt següent...