21 de març 2021

Mines de Can Tintorer (1). Molins de Rei.


Estrenant el desconfinament comarcal en convocatòria oberta ens apleguem el 18.03.21 un grup de 11 seguidors de l’Espeleodijous, Dolors Boter, Estrella Broquetas, Pere Cantons, José Hidalgo, Jaume Julià, José Labajos, Mari Oliveres, Jordi Perera, Alicia Pujol, Toni Robert i "Víctor." Com que s’estrenen en aquestes sortides donem la benvinguda a l’ Alicia P. i al José N. 

Retornen a aquest indret que vam localitzar en una matinal anterior.

https://barnasub.blogspot.com/2021/03/voltant-per-can-tintorer-molins-de-rei.html

El conjunt de mines de Can Tintorer és prou divers i en la documentació que he trobat no he aconseguit ubicar clarament les que hem explorat aquest dijous.

Foro Minerales
En lo que hace referencia a Can Tintorer no es una cantera sino una mina. La primera referencia oficial es un expediente de registro de diversas pertenencias de una mina de grafito con el título "San José", en 1914. En 1917 se registra una "Ampliación a San José" de nada menos que 1500 pertenencias de una mina de grafito, registro de tal extensión que prácticamente englobaba todos los afloramientos de pizarras grafitosas de la zona pues según indica el expediente, dicha ampliación se situaba en los "términos municipales de Molins de Rey, San Cugat, Sarriá, San Bartomeu (Riera de ) y Santa Cruz de Olorde, parajes llamados Tintoré y Ribas (Can Ribes)". En esta zona de Can Tintoré se fueron superponiendo hasta 1935 diversas demarcaciones con diferentes nombres, probablemente a medida que caducaban las antiguas. La zona de can Tintorer queda completamente dentro del término municipal de Molins de Rei.

https://www.foro-minerales.com/forum/viewtopic.php?t=7877&start=20&sid=5364c8d5b0fd17a1479ef1d12281855b


Mineratlas

16. Sant Bartomeu de la Quadra (agregat de Molins de Rei): Té les següents mineralitzacions:
a) Mines de Can Tintorer: S'obriren dins unes pissarres ampelítiques força grafitoses i piritoses del Silurià. Com a conseqüència de l'alteració de les pirites s'han format una sèrie de mineralitzacions ferruginoses. Els minerals presents són grafit, marcassita, pirita, goethita, hematites, copiapita, halotroiquita, guix, melanterita, siderotil, al·lofana i quars. Les coordenades són (1078, 6/773). Full 420.
Comentaris:
La localitat comprèn diverses mines subterrànies pels voltants de Can Tintorer que marquem com a sub-localitats. La localitat principal la marquem a la masía.
Sublocalidades
Mina del Tintorer #2575 Validado ( in situ )  6 imagenes
Mina del Torrent de Can Tintorer #2574 Validado ( in situ )  2 imagenes
Galeria al marge esquerre del Torrent de Can Tintorer, a prop de la casa del mateix nom. Explotava grafit en unes pissarres ampelítiques.

https://mineratlas.com/search?q=Can+tintorer&e=0&l=Els+minerals+de+Catalunya+de+Josep+M.+Mata+i+Perell%C3%B3&r=&s=&t=


Mines explorades

Nosaltres vam visitar-ne tres, d’una quarta coneixem la situació, i hem vist la boca. Potser n’hi ha d’altres que no les hem trobades i ens temem que un conducte interessant està tapat per un abocament descontrolat de deixalles. 

Una altra circumstància curiosa la podem veure en els mapes del ICGC. En una escala és dibuixa perfectament el trajecte del torrent de Can Tintorer discorrent per una vall oberta. Però si augmentem l’escala és representa entretallat per una vall tancada, com un gran enfonsament, o potser el resultat d’una extracció a cel obert. 

La vegetació actual ho emmascara tot i no hem sabut esclarir-ho.

Vaig fer una proposta toponímica, a la que van fer aportacions, totes diferents, entre d’altres en Pere Cantons, l’Alicia Pujol, el Jordi Perera....En resum tothom té la seva opinió, i com que a mi m’ha tocat dibuixar-ho el resultat és el següent: 

Mines del Torrent de Can Tintorer, de menor a major recorregut:

1 - Mina de les basses. (poligonal 93,59m)

2 - Mina llarga inferior. (poligonal 101,15m)

3 - Mina gran de les quatre boques. (poligonal 112,68m)

En Jordi Perera que té una mena de GPS incorporat al cervell, m’envià diferents mapes de situació amb coordenades de les diverses boques.  Ho he aprofitat per muntar el conjunt d’ubicacions, i cadascun dels mapes puntuals els aniré afegint en la descripció de cada mina en els apunts següents.


                ...continua en els apunts següents....