03 d’abril 2021

La Rierada (2). Mina - Font del Ferro. - F009 -

 


En Marcel ens havia anunciat que els primers metres d’aquesta mina de Molins de Rei tenien una bassa d’uns 4 metres de llarg i 40 centímetres de fondària d’aigua. Però aquest dia ho vam trobar sec.

Es tracta d’una primitiva explotació de materials ferruginosos. Segons citen en el Mineratlas: grafit, sofre, marcasita, pirita, goethita, calcita, copiapita, melanterita, siderotil i quars.

En Ferran R. diu que el seu pare, veient que s’hi filtrava aigua, va construir una paret a l’entrada, creant un embassament. Aquest mur de retenció està perforat amb dos tubs a diferent alçada que permeten que surti l’aigua tot constituint la font.

Que l’anomenin la font del ferro té tot el sentit, ja quan emmagatzema suficient aigua, aquesta és tenyeix d’un color rogenc pels minerals per on s’infiltra. 

Una boca de dos metres d’amplada per un d’alçada ens condueix a una notable galeria de 110 metres de longitud per una amplada habitual de 5 metres i altituds de 4 a 9 m. El conjunt, després del desnivell de dos metres en l’entrada, va pujant en rampa fins els +15 metres. El total del recorregut mesurat, comptant amb dues petites derivacions laterals, arriba als 119,36m.

La epsomita

Vam localitza unes eflorescències en agulla, similars a les d’aragonita en materials carbonatats. Basant-se en una imatge que li vaig enviar al nostre amic i expert en minerals Joan Rosell diu: son epsomita segurament... tasta-les i si son amargants però sense gust de ferro és epsomita. Però aquesta és una prova destructiva, que no ens podem permetre. Restarem amb un petit percentatge de dubte.