18 d’abril 2021

Mina de Sant Medir

 

Aquesta mina correspon a la F165 de la catalogació de Fonts de Collserola.

Situada en el torrent de la Salamandra, per sota de la carretera BV-1417 dins del terme municipal de Sant Cugat del Vallés.



Ha estat un dels objectius de l’Associació Fer Fonts Fent Fonting que en tres jornades del 2018 van fer una lloable tasca de condicionament i d’arqueologia:

- Treure pedres del primer recinte de la mina per saber si existeix una sortida de l’aigua o no.
- Buscar una possible font per sota del nivell de la mina.
- Treure terra de la zona del recinte per tal que tot l’espai tingui el mateix nivell.
- Millorar el pas del camí d’accés.


Van publicar un dibuix en projecció isomètrica del primer recinte.



El 12.04.2021 amb el guiatge d’en Marcel, vam participar l’Estrella, l’Ignasi i el “Víctor”.

Vam mesurar un recorregut de 66,6metres. El tram d’entrada el vam trobar amb suficient aigua com per sobrepassar el nivell “normal” de les botes d’aigua. Els que dúiem vadeadors, vam passar sense mullar-nos, però l’Ignasi, tot arremangant-se, és va refrescar alegrement.

L'entrada te una reixa i pany...obert. Entrem ajupits i baixem un petit desnivell que ens situa en la bassa inicial. El trànsit és prou còmode per una galeria principal de prou alçada per anar drets. A l’inici hi ha una doble bifurcació a l’esquerra, de menys alçada i força inundada. Més endavant la galeria és divideix; la de la dreta de pocs metres és seca i finalitza en un tap de blocs, és en la de la dreta d’on prové l’aigua, que regalima en el front de l’excavació.