19 d’abril 2021

Mina del torrent d'en Ballós (ó Pallós)


Situada en el barceloní barri d’Horta en els estreps de Collserola, a la vora del recinte del Palau de les Heures.

És una mina estimada per en Christian J. que en te cura, talment com vetlla pel seu entorn, i es presta amablement a compartir els seus coneixements sobre aquest indret singular.


Els amics de l’Associació Fes Fonts Fent Fonting l’han catalogat amb el número F326 i el 30.10.2019 van netejar-ne l’interior.

La boca de reduïdes dimensions, ens obliga a entrar ajupits, i despenjant-nos gairebé un metre fins el terra ens situen en un primer tram de 4 metres ben arranjat. Segueix un conducte amb un dit d'aigua, que té alguns punts revestit de totxanes. La longitud mesurada és de 37 metres, amb una secció de 0,60 x 1’70 on es pot avançar drets, fins el cap de mina, on finalitzà l’excavació.

Tot i ser una mina d'aigua, cal destacar les infiltracions dels minerals que donen color a les seves parets.


La nostra primera visita fou el 12.04.2021 i participaren Estrella Broquetas, Ignacio Fita, Marcel Oliveres, “Víctor” i el propi Christian.

Com que era la segona mina de la tarda, ja vam sortir quan era fosc.
Agraint la bona acollida d'en Christian, ens vam emplaçar per continuar en els propers dies, la coneixença d'aquest bonic entorn, alhora natural i ric de història, on les anteriors poblacions van crear aquestes mines a la recerca d'aigua.

https://fontscollserola.com/?p=4361
http://activitats4f.blogspot.com/2019/11/condicionament-de-la-mina-christian.html