12 de juny 2021

Avenc de Palomera núm. 1

Per cinquena vegada tornem a aquest sector de trànsit complex que denominem esquerdaments de la Palomera. En algun moment detallarem i publicarem agrupadament tota la feina que anem fent (bosc esquerdat, via escletxa, etc.) en part publicat en la pàgina de Espeleodijous. En aquesta ocasió dediquem el post a la Palomera núm 1.

L’any 2007 en Ferran Cardona i companys del ECG van fer-hi l’exploració i topografia, que ha estat extraviada, però ens feu arribar una complerta nota sobre la seva història, situació, l’itinerari per arribar-hi i algunes fotos exteriors.

Al fons de la cavitat hem trobat una inscripció SIEP 1969, que probablement foren els seus primers exploradors.

S’obre a l’exterior per una boca allargada que constitueix un pou diaclasat de 24 metres de fondària. És situa paral·lel a un cingle distant tant sols uns 10 metres.




Al seu fons trobem diversos amuntegaments de blocs que superem per oposició Per l’extrem sud anem remuntant i desemboquem en una finestra que s’obre a l’exterior per on podem veure el gran caos de blocs que constitueix el sector dels Graus.


El recorregut subterrani mesurat és de 92 metres i la fondària -32. Només destacarem un sector amb abundants excrements de gralles, i els miralls de lliscament a les parets provocats pels frecs dels moviments de translació i desplegament que evidencien l’origen tectònic de la cavitat.



Tot seguit inserim una selecció d’imatges que posteriorment podreu veure amb més quantitat en la pàgina d’Espeleodijous.