26 de juny 2021

Font dels Àngels i "Ciudad de los Muchachos". Sant Cugat del Vallès.


Aquesta petita mina és troba situada en la Ciudad de los Muchachos de Can Puig, un indret tant singular que hem cregut útil dedicar-li una bona part d’aquesta nota.

La Mina-Font dels Àngels dels Ulls Pintats


La mina és un petit conducte de 30 metres de longitud, que té la boca mig obturada pels sediments. Ens ajupim i entrem en el primer tram que és de mina bancada. A mig conducte la galeria ja excavada en roca mare sense revestir té més alçada, fins que fineix en un ensorrament. Actualment és totalment seca.


La Ciudad de los Muchachos de Can Puig
Apropat-nos al que fou aquesta “Ciudad de los Muchachos” el primer que trobem és un gran mur de mosaic i en la part central hi ha la pica i per sobre un relleu que representa dos nens petits, dos àngels amb els ulls pintats.

Aquest asil d’orfes, situat en ple bosc de Collserola, fou fundat l’any 1951 influït per l’assistència social del règim franquista, tenia un fort component de la idea nacionalcatòlica de la disciplina i la redempció.

Quan s’inaugurà ja pertanyia als pares salesians, supervisada per ”Auxilio Social “ i la “Falange Española” formant part d’un escrupolós sistema de classificació del que ara anomenem “joves amb risc d’exclusió social”. La propaganda de l’època destacava aquesta Ciudad de los Muchachos com un orfenat exemplar. Un testimoni d’aquells temps, destaca els abusos, maltractes físics i psíquics amb un rigorosa disciplina militar, citant una frase inscrita a la pissarra de la clase “Si nos castigan no es culpa de los curas, es porque nos lo merecemos”.

Tot i que les restes del centre romanen encerclats hi ha diversos « forats » per on introduir-se. L’estat és d’abandonament total, envaït pels grafiters i pels amants del paranormal. Entre les runes encara es poden veure pistes esportives, banys, cuines, aules, dormitoris, etc. És un gran conjunt d’edificis de poca alçada que estan comunicats a diversos nivells adaptant-se a l’orografia del terreny.

L’Any 1977 fou clausurat i passà a dependre del Instituto de Asistencia Social del Ministerio de Gobernacion.