28 de juny 2021

Font de Can Capellans. Molins de Rei.

Situada en el terme municipal de Molins de Rei, a la vora de la carretera, aquesta font avui eixuta, en altres temps deuria d'ésser cabalosa, segons podem deduir de la pròpia estructura de la mina amb una canaleta de conducció al terra, represa de decantació i una construcció a la banda dreta de la mateixa boca on arribava un tub de l'interior per on sortia l'aigua.

La galeria sense revestiment és rectilínia i té uns 28 metres de longitud amb un petit gir en la part central que ràpidament recupera la direcció original. El trànsit és prou còmode i es pot fer dempeus fins el darrer tram de l'excavació on és redueix la secció i apareix algun petit recobriment estalagmític.


Can Capellans

Propera a la font visitada, és localitza aquesta interessant masia /palauet, que està inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Segons apareix en el registres antics, Can Capellans prové de la unió dels masos Panadés i Moriscot. La primera referència pertany a quan es coneixia com a mas Panadés. El 18 de febrer de 1295, Guillem de Pacs compra a Guillem Durfort (senyor del Baix Llobregat al segle XIII), entre altres masos, el mas Panadés. A la família Panadés la trobem com a propietària fins a l'any 1409.

Actualment els masovers desenvolupen un projecte agroecològic “Cal Préssec” que consisteix en la recuperació dels camps de la finca i la pròpia casa, així com la producció de fruites i verdures ecològiques.

Enllaços d'interès:

F108-Font de Can Capellans