08 de juny 2021

Font-mina de Mas Guimbau. Les Planes de Vallvidrera. Barcelona.

 

Jornada de tarda amb el guiatge d’en Marcel per les fonts de Collserola. També hi participen el Jesús, l’Ignasi, l’Estrella i “Víctor”.

Visitem dues petites mines, la del Mas Guimbau i la Sant Tomàs.

Font de Mas Guimbau

L’entorn actual, tot i les tasques de buidat i neteja dels amics del 4F (Fes Fonts Fent Fonting) ha sepultat una antiga explotació d’aigua mineral. A part de la font o mina pròpiament dita, tenim uns metres més amunt una construcció quadrada que donava accés a un pou avui tapiat, i més avall les restes d’una segona construcció on encara podem veure uns dipòsits de decantació i emmagatzematge d’aquestes aigües que al segle XX tenien fama de guarir les malalties del fetge i de l’estómac.

Etiqueta de l'aigüa embassada

El pou tapiat

Els dipòsits

La mina

La mina avui accessible que era l’objecte de la nostra visita, està protegida per una porta rovellada, fàcilment desencaixable. El conducte totalitza un recorregut de 15 metres. La boca de menor secció, presenta un esglaó descendent de 0’60m i una cornisa lateral, segueix amb una secció mitjana de 1’70m d’alçada per 0’70 d’amplada. Amb revestiment de totxana, fa un gir de 90º i més endavant una petita bifurcació que novament gira 90º. Tots dos extrems son fronts on s’aturà l’excavació en la roca mare. Per tota la galeria hi circula un petit cabal d’aigua que surt a l’exterior rajant per un petit tub.

1 comentari:

Montse Codina ha dit...

Jo de petita anava amb el meu pare a buscar aigua a la font del Mas Guimbau,amb un canti i garrafes. Sempre preníem aquesta aigua i cuinavem també. Quina llàstima que l'ajuntament l'hagi deixa't perdre. Desitjo que torni a recuperar-se tal com era abans, amb seients de pedra al seu voltant i que mai més s'abandonin llocs emblemàtics que formen part de la nostra història. Gràcies a tots els que ens hem amoïnat per aconseguir-ho.