01 de juny 2021

Turó de Montcada. Visita a la mina núm. 3. (la travessa)


Aquesta “mina” o més pròpiament dita “galeria” és la darrera que vam visitar i probablement és la més interessant.

Vam mesurar una longitud de 118 metres i 22 de desnivell. La boca superior tenia la boca tapada per una paret que algú perforà.

La corda vermella era excessivament elàstica i vam instal·lar-ne una segona d'estàtica.

Entrem i trobem de tot: rampa d’accés amb un lateral amb graons, un primer pou de 5 metres que vam instal·lar en precari (amb un arbre exterior) que constitueix l’accés per sostre d’una sala, a la base d’aquesta vertical ens situem en un perímetre a mitja alçada com un corredor/balconada; d’aquí baixem 7m amb una escala de ferro adossada a la paret.

Arribats a fons de la sala (5x5 i 15 d’alt) trobem una grossa maquinaria i utillatges rovellats entre els que ens colem. 



Després d’un petit tram sota la trituradora, tenim una bifurcació.

En direcció esquerra (W), la galeria fa un triple colze – amb una singular maneta a la paret - fins acabar en un ensorrament que sembla de procedència externa.

Si agafem la galeria de la dreta (E) després d’un recorregut d’uns 50 metres, amb un primer tram amb cinta transportadora,  ens trobem amb un reixat de tancament que justament surt al costat d’una pista amb vistes a les instal·lacions de la cimentera. 

Efectivament la galeria travessa el monticle!

Constatem un cop més que aquestes instal·lacions tenien un paper d’abocador, esmicolament, i transport en pols de les calcàries extretes a cel obert.

Perquè és feia subterràniament? Les empreses concessionàries no han respost a les nostres peticions d’informació, i el nostre amic Joan Rosell expert minerolèg i ben coneixedor del turó, apunta una possible hipòtesi: potser volien reduir el soroll i la polseguera al mínim, tenint en consideració que el municipi afectat volia aturar l’explotació, precisament per l’impacte mediambiental.


Finalitzem aquesta nota amb un enllaç que creiem indicat pels interessats en les tasques mineres subterrànies i afegim unes de les seves imatges que mostren la terminologia específica d’aquestes excavacions.

http://oa.upm.es/21841/1/071101_L3_labores_subterraneas_2.pdf