19 de juliol 2021

Geoamagatall a la Mina del Garrofer. Parc del Laberint d'Horta (5).

Si us voleu complicar la vida, o bé trobar misteris on potser no n'hi ha, podeu seguir les instruccions del següent enllaç on proposen un mètode per trobar l'entrada a la mina i localitzar el geoamagatall que han deixat en l'interior del Garrofer 2. 

No hi ha dubte que els autors s'ho han treballat "a fons", si us agraden aquests desafiaments l'entreteniment està assegurat.
 

GC46FAK El misteri del Laberint d'Horta t+m#4 (Multi-cache) in Cataluña, Spain created by figufer (adoptat) (geocaching.com)


Descripció del geoamagatall:

BREU DESCRIPCIÓ:
Multicatxé format per diferents punts d'interés i un contenidor de mida regular.
Contingut:
Logbook de paper resistent a la humitat cosit a mà per evitar el rovell
Bolígraf
Joguines, ninots i monedes per a l'intercanvi.



TERROR - MISTERI (t+m#4)
Aquest és el quart catxé d'una sèrie dedicada al terror i al misteri on podreu descobrir paratges desconeguts del nostre país. Sota l'aparença idíl·lica del parc més antic conservat a la ciutat de Barcelona s'amaga, des de l'any 1.802, un misteri que roman ocult a tots els visitants.


ADVERTÈNCIA:
ATENCIÓ AQUEST CATXÉ NO ÉS ADEQUAT PER A FER AMB NENS O NENES DE MENYS DE 10 ANYS. SIGUEU MOLT DISCRETS EN ENTRAR A L'ESPAI SECRET, NO HI HA TANCA NI PANY QUE HO IMPEDEIXI, PERÒ NO US HA DE VEURE NINGÚ ENTRAR NI SORTIR

2 OPCIONS
Per a trobar les coordenades finals i descobrir la porta d'accés al laberint podeu triar dues opcions, una tradicional, basada en trobar un punt geomètric sobre el terreny, i una tecnològica, basada en trobar punts virtuals a partir d'un visor de realitat augmentada. Trieu la que més us agradi, o si us ve de gust, feu les dues i us ho podreu passar el doble de bé pel mateix preu.


OPCIÓ 1, SOLUCIÓ A LES COORDENADES FINALS MITJANÇANT GEOMETRIA (de la Grècia d'abans d'Euclides)
Donat que les mides mai podran ser exactes i la cobertura de GPS no és molt precisa les coordenades finals que us sortiran després de resoldre els enigmes seran aproximades però suficients. No cal que trobeu totes les MESURES, amb 1 podria ser-vos suficient, però quantes més en trobeu més precisió tindreu.
Caldrà que com els gregs d'abans d'Euclides feu servir regla i compàs. Mireu la foto "Solució 1" per plantejar correctament el problema:

MESURA AA:
Situats a la placa d'Ariadna i Teseu, a l'entrada del Laberint, dirigiu-vos fins a l'escultura d'Eros, compteu quants metres de camí hi ha (sense equivocar-vos) des de la placa d'Ariadna fins a Eros? podeu fer servir un cabdell o un fil de cosir per mesurar-ho (o les vostres passes). La distància que compteu anoteu-la com a mesura AA.

MESURA BB:
Situats al davant de l'escultura de Dànae mesureu la base del templet, des del canto del primer graó.
Anoteu el resultat com a mesura BB.

MESURA CC:
Zeus va estimar en secret a Sèmele, quan Hera (la muller de Zeus) es va assabentar va tramar un pla a partir del qual els raigs de Zeus van abrasar a l'embarassada Sèmele. De dins del seu ventre Hermes va arrencar el fill nonat i el va cosir a la cuixa de Zeus per tal que es desenvolupés fins a néixer. Descobriu quin és el personatge i des del seu bust compteu la mida indicada a la foto "Solució 1".

MESURA DD:
El cicle iconogràfic i simbòlic acaba a la part més alta del jardí amb la figura de la nimfa Egèria, situada al fons del jardí, en el punt en què aquest es transforma de nou en natura verge. Mesureu el costat llarg de l'estany rectangular que hi ha al nivell del parc on sou i anoteu la mesura com a DD.



OPCIÓ 2 SOLUCIÓ A LES COORDENADES FINALS MITJANÇANT REALITAT AUGMENTADA
La realitat augmentada (RA) és el terme per a definir una visió directa o indirecta d'un entorn físic en el món real, els elements del qual es combinen amb elements virtuals per a la creació d'una realitat mixta a temps real.

Avui en dia existeixen moltes plataformes que proporcionen navegadors de realitat augmentada per smartphones, tablets, ordinadors... els més coneguts possiblement són Wikitude i Layar (darrerament es parla molt del Project Glass de Google). Són gratuïts i estan disponibles per la majoria de sistemes operatius Symbian, Android, Iphone, Windows Phone... Per a trobar les coordenades cal que feu servir el visor Layar i cerqueu la capa gc46fak.

El Parc és ple d'elements escultòrics de les mitologies grega i romana, és convenient que els pugueu reconèixer i que us apropeu per a descobrir les coordenades que s'amaguen als seus interiors. Trobeu les lletres ABC i les lletres XYZ corresponents a les coordenades finals, ocults a 6 dels elements escultòrics del parc:

N41 26 ABC
E 02 08 XYZ

COORDENADA A:
Diu la llegenda que Teseu, rei d'Atenes, va viatjar a Creta per a lluitar contra un minotaure que s'amagava dins un laberint. En arribar a Creta Teseo es va enamorar de la princesa Ariadna (germana del minotaure) qui el va ajudar donant-li un fil per poder entrar i sortir del laberint sense perdre's.

COORDENADA B:
Eros era considerat el deu de l'amor entre els homes, mentre que Afrodita ho era de l'amor entre els homes i les dones. Per aquest motiu la seva estàtua es troba a les palestres, un dels principals llocs de reunió dels homes amb els seus amants. Al centre del laberint no hi ha un minotaure, hi ha l'escultura d'Eros, no és cap error, és una interpretació del mite de Teseu i el minotaure, sou en un jardí romàntic.

COORDENADA C:
Dànae està al costat oposat d'Artemisa, a l'interior d'un templet de columnes toscanes que l'envolten. Dànae fou una princesa qui el seu pare va tancar en una torre per temor a l'oracle, segons el qual un nét seu el mataria; Zeus la va salvar transmutant-se en una pluja d'or per entrar a la seva estança. De la unió de Dànae i Zeus va néixer Perseu.

COORDENADA X:
Zeus va estimar en secret a Sèmele, quan Hera (la muller de Zeus) es va assabentar va tramar un pla a partir del qual els raigs de Zeus van abrasar a l'embarassada Sèmele. De dins del seu ventre Hermes va arrencar el fill nonat i el va cosir a la cuixa de Zeus per tal que es desenvolupés fins a néixer. Dins el bust del fill de Zeus i Sèmele trobareu la coordenada que cerqueu

COORDENADA Y:
En la mitologia romana la nimfa Egèria és la deessa de les fonts. Fou l'esposa del segon rei de roma Numa Pompili, a qui va ensenyar a ser un legislador savi i just. Quan aquest va morir, eren tantes les llàgrimes que vessava la nimfa, que els déus la van transformar en una font de la qual sempre brollava aigua. Ella guarda la penúltima coordenada, la trobareu a la part posterior del palauet dedicat a les 9 muses

COORDENADA Z:
El salt d'aigua és en una zona allunyada dels recorreguts principals del parc, forma part del projecte que al segle XIX els descendents del Marqués d'Alfarràs van encarregar a l'arquitecte Elies Rogent, aneu i trobareu la darrera coordenada per resoldre el misteri i entrar al laberint.


Temps estimat de resolució (seguint aquestes instruccions): 3 hores