03 de juliol 2021

Mina Vidal de Sant Just Desvern (4)


 Les concrecions

Filtració - la font -

Veiem en un lateral de la galeria un abundós recobriment estalagmític que coincideix amb una xemeneia per on es precipita l'aigua. 

Perles

Contràriament a la verticalitat que imposa la gravetat i que origina la major part dels concrecionaments subterranis, les denominades perles de caverna obeeixen a un moviment rotacional. 

Quan l'aigua d'infiltració cau en una bassa al terra, el moviment vertical es converteix en rotacional i qualsevol petita partícula va experimentant un recobriment progressiu que genera formes polides sovint esfèriques o amb perímetres suaus més o menys angulosos. Acostumen a trobar-se agrupades en "nius".

L'amic Lluís Auroux les va estudiar amb deteniment i publicà un seguit de cinc articles a l'Espeleobloc.

La calcita flotant

Aquestes làmines de calcita que suren sobre l'aigua, és desenvolupen dins dels gorgs o embassaments quan les aigües estan sobresaturades en bicarbonat de calci. Generalment tenen una gruixària inferior als 2 mil·límetres i son extremadament fràgils, el que ens indica que floreixen en aigües estancades o amb poc moviment. 

En aquest tram de galeria presenten unes característiques poc usuals, contràriament a les formes anguloses, aquí trobem una gran quantitat de formes circulars o concèntriques que ocupen tota la superfície de l'aigua en varis metres de longitud. Potser la forma obeeix a un degoteig molt carbonatat?

L'equilibri entre el pes de la concreció i la tensió superficial mantenen la lamina de concreció en la superfície de l'aigua.
Malauradament la nostra progressió ha degradat inevitablement l'estabilitat del conjunt.