24 de setembre 2021

Graller d'en Remigi Moli (2) Situació i visita.

 

Recentment (14.06.2021) els companys de Espeleoíndex han publicat la fitxa actualitzada de la cavitat gràcies a la col·laboració de Montse Roca i Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC).

Quan vam descobrir i explorar la cavitat l’any 1972 vàrem anar des de l' Oest de la serra Espluga de Serra (vessant de la Noguera Ribagorçana) amb un accés força feixuc i amb una precària informació sobre la situació de la cavitat.  En aquesta nova visita, gràcies a les dades aportades per aquests companys que ens mostren un nou accés des del Est, Salàs de Pallars (vessant del Noguera Pallaresa) ens ha estat “fàcil” arribar-hi.


De l’Espeleoíndex reproduïm la nova situació i descripció:

Situació

"Des de Salàs de Pallars a l'alçada de la piscina municipal seguirem la carretera que porta a Rivert, després de recórrer 2,4 quilòmetres ens desviarem a l'esquerra en direcció Santa Engràcia, després de recórrer uns altres 4,4 quilòmetres ens desviarem a la dreta just abans d'una gran zona d'aparcament, seguirem aquesta pista amb fortes pujades i apta només per vehicles alts amb tracció integral durant 5,9 quilòmetres, poc després de passar la Font del Forn i quan ja veiem la barrera de la pista que puja cap el Pui de Lleràs, trobem una pista a l'esquerra que tot planejant recorre uns 880 metres fins enllaçar amb la pista que puja de la Collada de Castellet i que està prohibida la circulació de vehicles per ella. 

En aquest punt deixarem el vehicle i seguirem a peu la pista en direcció al Pui de Lleràs, de seguida passarem una barrera i als 125 metres del punt de sortida ens desviarem a l'esquerra per un ampli camí planejant que seguirem durant uns altres 125 metres, en aquest punt sortirem per l'esquerra ja sense camí i baixant pel costat de la línia d'arbres que limita la zona de repoblació forestal, després cal anar girant a l'esquerra fent una diagonal per anar a parar a la llera d'un barranc tributari del Barranc de les Canals. Caldrà passar per sobre del punt on aquest fa un ressalt i que convergeix en aquest punt amb un altre barranc tributari d'aquest, seguirem enganxats a la paret de l'esquerra fins fer cap a la base d'una canal costeruda, en aquest punt cal canviar-se ja que més amunt no hi ha lloc. Remuntarem la canal uns 10 metres i trobarem la boca de la cavitat penjada a la dreta segons la marxa uns metres més amunt."

 Wikiloc track per arribar a la cavitat.

https://ca.wikiloc.com/rutes-espeleologia/remigi-moli-75781935

 Descripció

S'aprofita un petit arbre situat a uns 4 metres de la boca per instal·lar; a la boca a la dreta i a l'alçada del cap hi ha un parabolt M10 amb placa. La boca que s'obre en forma de finestra ens aboca a un ampli pou d'uns 19 metres, uns tres metres per sota de la boca i a l'esquerra segons baixem, trobem un fraccionament amb un parabolt M10 amb placa, des del qual ja arribem a la base del pou. 

"Aquesta està formada per una gran rampa que va a parar a un ressalt, cal travessar tota la base fins la paret de l'esquerra, on a part d'evitar la caiguda de pedres que cauen quan es toca la paret, hi trobem un altre parabolt M10 amb placa per instal·lar la corda amb que superarem el ressalt, a la base d'aquest i a l'esquerra segons baixem hi trobem un parabolt M8 amb placa per assegurar la baixada per la rampa, i sobre tot la pujada, en aquest punt la galeria s'estreny una mica però tot seguit entra en una àmplia i alta galeria en pendent, al final d'aquesta acaba els cúmuls de terra i guano, i s'entra en una galeria més baixa amb el terra també en pendent i ple de còdols però que ja no es necessita corda. 

En aquest punt ja al final de la cavitat hi trobem unes interessants formacions transparents. Per a l'exploració de la cavitat s'aconsella instal·lar una corda de 30 metres que arriba des de l'arbre de la boca fins l'altre costat del pou abans de baixar el ressalt, i una corda de 40 metres instal·lada en aquest punt i que arriba fins el final de la rampa. Aquesta corda tan sols és per ajudar a l'hora de pujar, pot ser una corda menys pesada. La cavitat s'ha deixat equipada amb parabolts M10 i M8 amb plaques fixe. És aconsellable no portar clau de 17mm. (és una manera d'evitat la temptació d'endur-se les xapes)."

 


Continua en el apunt següent...