09 de setembre 2021

Hipòxia a l’avenc Gran de la Muntada

 

Aquest dijous 9.09.2021 anem a l'avenc Gran de la Muntada

Formen l'equip d'aquest Espeleodijous: Dolors Boter, Lluïsa Cano, Jordi Perera, Toni Robert, Antoni Torra i “Víctor”.

Repetim aquesta visita amb la intenció d’eixamplar l’estretor que des de la base del primer pou permet accedir a la continuació de la cavitat. És un pas que dificulta l’accés als més corpulents, als menys àgils,  i als mig espatllats... i encara més als que reunim alhora totes aquestes categories.A l’exterior junt a la boca  el detector d’oxigen dona una lectura normal (20,9%) A la base del primer pou comença a xiular indicant 17,1%, introduint-lo per l’estretor 12,5%.  Tornem a remuntar l’aparell a l’exterior el restaurem i de nou repetim les mesures amb els mateixos valors.  Amb aquesta atmosfera enrarida seguim el protocol d’actuació en cavitats amb risc d’hipòxia i desistim de l’exploració i encara menys d’invertir esforços en tasques d’eixamplament de l’estretor.

El temps calorós (29º a l’ombra) les baixes pressions i l’atapeïda vegetació son potser les causes... caldrà tornar-hi a l’hivern.

Només van baixar tres, els altres vam fer tasques de "recuperació" a la boca.

A l'exterior vam provar l’ancoratge Pulse dissenyat per permetre la instal·lació, bloqueig i l’extracció per ser reutilitzat amb comoditat.
Podreu veure informació complementària a :

https://espeleodijous.cat/

Ortega,J.; Noguera,M. (1975).- 'Avenc gran de la Muntada' Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (2): 48-50. Centre Excursionista de Terrassa.