12 de novembre 2021

Mina Escindida

08.11.21 Estrella, Jesús, Marcel i “Víctor”

Anem a documentar una mina a Collserola / Vallcarca i els Penitents/ Barcelona, que el Marcel ja ens havia mostrat la ubicació en una visita anterior.

Situada al carrer August Font, una de les boques, per la que surt aigua, consta inventariada com la F336 Font de la Mina, que està protegida per un reixat que impedeix l’entrada. La segona boca que ens hem permès denominar-la com Mina Escindida constitueix la continuació del conducte que ha estat tallat per una esllavissada.

La roca mare és una cornubianita d’un color vermellós fosc resultant del procés metamòrfic de contacte d’aquest sector de Collserola d’edat paleozoica (Carbonífer-Permià).

Es tracta d’un tram de 10 metres de longitud amb les dimensiones habituals de les mines d’aigua, (0,65 x 1’6 màxim), amb 20 cm de fondària d’aigua, parets revestides per maons i sostre en arc, que finalitza obturada per un ensorrament, probablement causat per les obres de les properes edificacions. 

La mina del reixat

La boca “principal” per la que discorre la font, és situada al mateix nivell a 8m de distància, tot i la tanca, entre els barrots ens permetré mesurar amb els distanciometre els 6 metres de longitud inicials.

Un veí d’aquest indret, en veure’ns, s’interessà per la nostra visita, era en Miguel Benito de la UME de Gavà que tot i la proximitat no se n’havia adonat de l’existència de la mina visitable, ja que s’obre per un petit forat entre blocs que en dissimula l’accés, a uns 6 metres per sobre del carrer.

Nocturna al "pou" de Montcada

Finalitzada la visita, tot i que ja teníem avançada la tarda, en Marcel ens feu una proposta eixelebrada, podríem anar cap al turò de Montcada a uns pocs quilòmetres de distància, ja que l’hi han parlat d’un pou que podria ser un proper objectiu. 

Hi anem.  En plena foscor amb els frontals encesos entre vegetació i canyissars anem mig perduts... però ja se sap en Marcel és una fura i troba l’indret. Es un antic edifici- dipòsit enrunat que no jutgem prou interessant. 

Ara cal tornar a on hem deixat el vehicle.  L’embardisada ha estat distreta, especialment perquè no ens era gens fàcil anar pel mateix itinerari sense camí, i anem donant tombs cercant la bona direcció, fins que ens apropem a la carretera il·luminada i aconseguim remuntar-la per la vorera fins localitzar el lloc on havíem aparcat. 

Una experiència nocturna prou esbojarrada: marca de fàbrica del nostre guia.