10 de maig 2021

Mines pels vessants de la Penya del Moro (1). L'enclau

 

Entre Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern, als estreps de la Penya del Moro 252m i el Turó Alt d’en Solanes 257m, ja dins del Parc Natural de la Serra de Collserola, és desenvolupa un paisatge característic en les roques metamòrfiques paleozoiques.

És un relleu de formes suaus, pissarres micacitiques i pissares sorrenques del Cambroordovicià, que donen suport a una vegetació d’alzinars i pinedes amb unes frondoses formacions de bardissa i esbarzers gairebé impenetrables pel caràcter espinós de la majoria dels arbustos, esbarzers i de les lianes que els integren.

Aquí l’aigua és un bé molt preuat i en son testimoni les nombroses fonts i mines d’aigua que van donar suport a les antigues ocupacions del territori.

Avui 10.05.2021 tenim el privilegi d’anar de la mà de dos estudiosos molt destacats, en Julí de Sant Just i en Marcel de les Fonts de Collserola. No tant sols ens condueixen per aquests emboscats paratges fins unes localitzacions gairebé invisibles, sinó que enriqueixen la caminada amb la història local i el seu context. També formem part del grup l’Estrella, el Ignacio, el Jesús i el Víctor. En total sis companys àvids per conèixer i documentar aquest patrimoni de les mines d’aigua.

 Del pla inicial, aquesta tarda només visitarem dues mines i una d’elles parcialment.

Foto del grup, menys el Ignacio que fa de fotògraf.

                                                                                     ...segueix en l'apunt següent...