28 de maig 2021

Turó de Montcada. Visita a la mina número 2.

 

La Mina número 2 fou la que visitarem en primer lloc el passat dimarts 25.05.2021.

Ja vam anotar la seva localització i l’itinerari que ens recomanà en Carlos en el anterior apunt:

https://naturaendins.blogspot.com/2021/05/turo-de-montcada-mines-2-3-i-4.html

L’accés pot passar desapercebut. Primer cal remuntar el talús força inestable de la pista. L’agilitat del nostre guia-acompanyant, en Carlos, ens ho posa fàcil i penja una corda per accedir-hi amb més seguretat. Després cal colar-se dins de la vegetació d’esbarzers que prèviament havia netejat per deixar un pas raonablement accessible.

Baixem per un pendent de sediments que gairebé obtura el conducte. Connectem amb una galeria d’amplada habitual de 2,50m per 2,95m d’alçada, que presenta una longitud de 60 metres, als que cal afegir 12 metres més d’una saleta lateral i el pis superior de la tremuja, totalitzant, segons poligonal 72 metres.

El tret més destacat és la saleta superior al que s’hi accedeix per uns graons al costat dret de la galeria. Tot i el seu desús i obturació parcial, sembla evident que aquí s’abocaven els blocs extrets de la pedrera i és despenjàvem per la tremuja fins el pis inferior on encara es conserven restes de les vies per les vagonetes que els transportarien pel següent procés de trituració.

Confirmem de nou, que aquestes excavacions, que no son mines sinó galeries, responen a les necessitats del procés industrial d’explotació de la pedrera.