26 de maig 2021

Turó de Montcada. Ubicació de les mines 2, 3, i 4.

 

El Turó de Montcada (273m), té una base de pissarres silúriques, fins a un 150m d’altitud, i se li superposen calcàries del devonià; ja va ser objecte d’una sortida d’Espeleodijous el 04.03.2021 on visitarem la denominada Mina del Carbó o Mina Llarga que havia estat topografiada pels companys del G.E.B.

https://naturaendins.blogspot.com/2021/03/el-turo-de-montcada-1-les-cavitats.html
https://naturaendins.blogspot.com/2021/03/el-turo-de-montcada-2-les-mines.html
https://naturaendins.blogspot.com/2021/03/el-turo-de-montcada-3-el-tunel-de-la.html
https://naturaendins.blogspot.com/2021/03/el-turo-de-montcada-4-el-tunel-de-la.html

En aquella ocasió van creure que la Mina del Carbó era l'única excavació que encara era visitable, ja que l’avançament de la pedrera probablement havia engolit les altres. De fet des de principis del segle XX ha estat objectiu de les cimenteres, actualment Lafarge i abans Asland, extreuen calcaries a l’aire lliure per fer ciment pòrtland, la trituren i la barregen amb silici, carbó, coure i guix.

Ha estat l’amic Carlos que en un dels seus detallats itineraris publicà un recorregut pel turó fent parades a diverses boques de mines encara existents.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/turo-de-montcada-a-fondo-fuentes-sans-y-vinya-asland-minas-galerias-cantera-parc-de-collserola-mont-62486821

Us invitem a que resseguiu el mapa clicant en els diversos punts i trobareu un seguit de mines “explorables".

El passat dimarts 25.05.2021 en Carlos ens feu de guia, en aquesta ocasió fèiem equip Elsa, Estrella, Juli, Rafa i “Victor”, hi vam contribuir a documentar només les mines 2, 3 i 4.

En apunts següents us presentarem la feina feta en aquesta jornada, però aquí us mostrarem en les ubicacions i fotos de les boques visitades provinent de la tasca preliminar d’en Carlos. 

Les boques

Mina 2

Mina 3
Boca superior
Boca inferior

Mina 4

Al replicar una part de la seva feina, ho fem per deixar constància de nostre agraïment i admiració pel treball d’aquest entusiasta caminador.